Welkom!

Dit is onze blog die wij hebben gemaakt naar aanleiding van de opdracht voor trends. Wij moesten onderzoeken wat de trends zijn op het gebied van vrijetijdsbestedingen van 50 plussers.

Anna, Aréle, Bibi, Joost, Katinka, Nikita, Priscilla en Serina

donderdag 17 januari 2008

Artikel 2

Van Opera tot Rap

Elke nieuwe generatie ouderen is actiever dan de voorgaande. Dit heeft onder andere te maken met de stijging van het gemiddelde inkomen en de opleidingsgraad. Ongeveer éénderde van de ouderen heeft een bovenmodaal inkomen waardoor zij zich steeds meer kunnen permitteren. Verder worden ouderen steeds actiever voor hun leeftijd en besteden zij veel tijd buitenshuis.

Interessante doelgroep
Door deze verandering worden ouderen ook steeds meer gezien als een interessante doelgroep. Zo zijn er speciale “ vijftig+ bioscopen” die zich speciaal richten op de 50 plussers. Zelfs bedrijven als casino’s passen zich aan met speciale seniorenavonden. Zij creëren bijvoorbeeld seniorenhoekjes en passen zelfs het tempo van de fruitautomaten aan. Ook verzekeringen richten zich steeds meer op de oudere doelgroep met speciale polissen.

Van opera tot rap
Vroeger bezochten de 50 plussers regelmatig de opera, tegenwoordig volgen zij liever een rapcursus. Dit zijn speciale workshops om te leren rappen. Daar leren de cursisten rappen en schrijven zij zelf hun eigen teksten. Rappen is iets wat normaal alleen geassocieerd wordt met de jeugd. Er was maar één kritiekpunt op de cursus: de dames die meededen vonden het jammer dat ze alleen leerden zingen en rappen maar niet leerden dansen als een rapper.

Virtueel bowlen
Ouderen nemen meer over van de jeugd zoals het inline-skaten. Juist omdat de sport zo een jeugdige uitstraling heeft is het voor ouderen een interessante sport. De reden dat ouderen dit doen is om in vorm te blijven en om sociale contacten op te doen. Nog een ontwikkeling is gamen. Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de spelers die online gamen ouder zijn dan vijftig jaar. Daarnaast zorgt de Nintendo Wii ervoor dat ouderen zelfs complete virtuele bowlingtoernooien organiseren.

Ouderen zijn in ieder geval veel online te vinden, het is voor hen een ultieme combinatie; zij hoeven de deur niet uit als ze daar geen zin in hebben en kunnen toch goed contact houden met iedereen. Op het moment is de grootste doelgroep van internet 16- 24jaar maar volgens onderzoek zal dat over een paar jaar veranderd zijn. Dan zou de grootste groep in de leeftijdscategorie 35- 54 jaar zitten. Volgens het onderzoek heeft in 2012 tachtig procent van de doelgroep 25- 54jaar zeven jaar of meer ervaring met internet. Een andere conclusie uit het onderzoek is hoe langer een consument online is, des te meer hij zich zou bezig houden met social networking.

Het slechte pad
Maar er zijn ook slechtere ontwikkelingen onder ouderen. Het alcoholmisbruik onder ouderen neemt toe. Ouderen die teveel drinken kunnen voor de nodige commotie zorgen. Soms leidt dit zelfs tot fysiek of verbaal geweld. De combinatie drank en medicijnen kan bovendien tot gevaarlijke situaties leiden. Ouderen kunnen minder goed tegen alcohol omdat ze minder lichaamsvocht hebben. In tien jaar is in Nederland het aantal 55-plussers dat hulp vraagt voor een alcoholprobleem met 68% gestegen. Het drankmisbruik neemt bij ouderen veel sneller toe dan bij jongeren. Opvallend is wel dat ouderen in tehuizen gemiddeld meer alcohol drinken dan zelfstandig wonende ouderen.

Een ander groeiend probleem is dat steeds meer 65 plussers in aanraking komen met justitie. Het gaat hierbij niet alleen om lichte overtredingen maar om dingen zoals wietverkoop, winkeldiefstal en cocaïnesmokkel. Volgens het Openbaar Ministerie is criminaliteit onder ouderen een groeiend probleem, afgelopen tien jaar is het aantal voorvallen met vijftig procent toegenomen.

Volgens de één zijn dit soort problemen een roep om aandacht en volgens de ander is het kenmerkend voor de maatschappij waar wij nu in leven. Dit is de eerste generatie ouderen die opgegroeid is met vrijheid en rijkdom. Al kun je niet meer echt van “ouderen” spreken, de leeftijdsgrens schuift duidelijk op. Mensen zijn op hun leeftijd tegenwoordige veel actiever en hebben veel hobby’s. Vroeger was iemand al oud bij vijftig nu pas na je zeventigste.

Vakantiegangers
Aangezien de 50 plusser van nu steeds meer te vrij tijd en geld te besteden heeft, gaan zij vaker op vakantie. De laatste paar jaar is deze doelgroep ontzettend populair geworden bij de reisbranche. Luchtvaartmaatschappijen bijvoorbeeld, spelen mooi op de ouderen in. BMI (British Midland) biedt passagiers van 55 jaar en ouder de mogelijkheid om doordeweeks goedkoper naar Engeland te vliegen. Als zij van dit aanbod gebruik maken kunnen ze op aanvraag een voucher ontvangen en zo meer korting regelen voor volgende vakanties. Tevens biedt de luchtvaartmaatschappij een pas aan waarmee de ouderen gratis toegang krijgen bij 600 instellingen in Groot-Brittannië. Op deze manier wordt het voor de ouderen wel heel interessant om met deze luchtvaartmaatschappij te vliegen.
Ouderen vertrekken tegenwoordig steeds vaker met hun mobiele huis, zij kiezen er namelijk steeds vaker voor om met hun motorhome op vakantie te gaan. Dit is steeds populairder geworden omdat ouderen niet langer gebonden willen zitten aan één plek. Met de motorhome kunnen zij gaan en staan waar ze willen. Een ander voordeel aan een motorhome is dat er van te voren niks geboekt hoeft te worden, daarnaast heeft het ook een soort van avontuurlijke ‘touch’. Het is spannend en leuk om nog niet te weten waar je uiteindelijk aankomt.

Er is de laaste jaren een nieuwe trend ontstaan onder de gepensioneerden, overwinteren. Dit betekent dat de ouderen in de winter naar warme en exotische plekken naar de wereld vertrekken en in de zomer weer terugkeren naar Nederland. In de reiswereld bijvoorbeeld wordt steeds meer geadverteerd met het begrip ‘overwinteren’. De zorgverzekeringen houden hier zelfs rekening mee. Een zorgverzekering maakt onderscheidt tussen een ‘overwinteraar’ (gepensioneerde verzekerden die slechts tijdelijk in het buitenland verblijven) en ‘actieve personen’ gepensioneerde verzekerden die voor langere tijd naar het buitenland vertrekken). Overwinteraars hebben recht op alle zorg terwijl de actieve personen alleen recht hebben op ‘onmiddellijke noodzakelijke’ verzorging.

Een bijkomend nadeel van de reislustigheid van de 50 plussers is de drukte voor de buitenlandse alarmcentrales. Deze hebben het tegenwoordig een hoop drukker doordat senioren graag naar verre landen op vakantie gaan. Als je wat ouder bent heb je nou eenmaal sneller kans op medische klachten dus is de dokter vaker nodig. Daarnaast is het voor de hulpcentrale ook drukker geworden. Senioren bellen niet alleen als zij zelf wat mankeren maar vragen ook om hulp als zij snel naar huis willen indien een vriend of familielid overlijdt.

Al met al is duidelijk te zien dat de generatie 50 plussers van tegenwoordig niet meer is zoals vroeger. Zij staan allemaal nog volop in het leven, hebben meer geld te besteden en maken daar dan ook volop gebruik van. Daarnaast lijken zij ook aan een tweede jeugd te beginnen. Zij organiseren modeshows, maken wereldreizen en leren om te rappen. Hieraan is ook te zien hoe stevig de 50 plussers van tegenwoordig in hun schoenen staan. Zij doen er dan ook alles aan om niet het imago te hebben dat ze oud zijn. Breinaalden en schaakclubs zijn verleden tijd, hippe dingen doen na je 50ste is de nieuwe trend.

Geen opmerkingen: