Welkom!

Dit is onze blog die wij hebben gemaakt naar aanleiding van de opdracht voor trends. Wij moesten onderzoeken wat de trends zijn op het gebied van vrijetijdsbestedingen van 50 plussers.

Anna, Aréle, Bibi, Joost, Katinka, Nikita, Priscilla en Serina

vrijdag 18 januari 2008

Interview 2: Joost Westerhof

Naam interviewer: Joost Westerhof
Naam geïnterviewde: Anky Hofma
Plaats: Doetinchem
Datum: 27-11-2007
Tijd: 13:00-14:00

Haar naam is Anky Hofma ze is 50 jaar oud en woont in Doetinchem ze heeft 3 zoons waarvan er 2 nog thuis wonen. Ze werkt in de kinderopvang waar ze een parttime baan heeft.

Op de vraag waar ze nog eens op vakantie wil gaan antwoord ze lachend “naar Zoutelande”. Dit plaatsje in de provincie Zeeland is haar jaarlijkse vakantiestek waar ze met auto en caravan naartoe gaat, vergezeld van haar vriend. Verre oorden wil ze ook nog wel bezoeken Turkije en Griekenland bijvoorbeeld. Deze oorden moeten dan wel bereikbaar zijn met een vliegtuig omdat ze het niet zo ziet zitten om met een boot daar naartoe af te reizen, ‘ik heb het niet zo op ijsbergen’.Afgelopen zomer is ze in Turkije geweest en dat beviel haar uitstekend, volgend jaar wil ze er weer naartoe. De fijne vakantie had ook een kleine nare nasmaak. Het bureau waar zij en haar zus de reis hadden geboekt bleek bij terugkomst failliet te zijn gegaan. Een beetje geluk met een ongeluk dus. Verder is ze niet zo reislustig ze houdt het liever rustig. Geen doe-vakanties of skivakanties gewoon lekker luieren en uitrusten van het hele jaar hard werken.

Haar leven ziet er rustig uit. Sociale contacten spelen een belangrijke rol in haar leven. Via haar werk, tennis en de buurt heeft ze contact met veel verschillende mensen. Ook klasgenootjes van vroeger spreekt ze nog regelmatig. Dit doet ze voornamelijk over de telefoon of ze spreekt met ze af om een kopje koffie te drinken. En natuurlijk zijn daar de jaarlijkse verjaardagen om weer lekker bij te kletsen. Als er gevraagd wordt naar sms en msn trekt ze een verongelijkt gezicht. Deze moderne communicatievormen zijn niet aan haar besteed. Haar interesse ligt hier niet en ziet ook niet het nut ervan om nou te leren wat het doet en inhoudt, ‘dat zie ik later allemaal wel’. Voor haar werk krijgt ze soms e-mails of sms-berichten maar deze laat ze openen door haar zoons die er wel mee om kunnen gaan. Misschien in de toekomst wil ze de pc wel gaan gebruiken als communicatiemiddel maar ze vind voor nou nog de stem van iemand aan de telefoon persoonlijker dan het typen van woorden op een scherm.

Onderdeel om haar sociale contacten te onderhouden is tennissen. Het blijkt ook wel dat dit een voornamelijk recreatieve bezigheid is, het afgelopen jaar heeft zij maar 3 keer het centercourt van haar tennisclub betreden. Verder komt ze vaak bij de club langs als haar vriend daar aan het spelen is en gaat ze er voor de gezelligheid zitten, ‘het is leuk om onder de mensen te komen’. Voor haar gezondheid doet ze het zeker niet, ze verzekerd me dat het strikt voor de gezelligheid is. Maar mocht het ooit blijken dat haar gezondheid zo slecht is dat ze moet sporten gaat er graag voor sporten zolang het maar geen hardlopen is of enige vorm van teamsport, zwemmen komt in haar op om te gaan doen of fietsen door de stille bossen de lucht op snuiven die boven daar proberen te bewaken met hun takken en bladeren. Deze takken en bladeren haalt ze ook graag uit haar eigen tuin, waar ze met alle plezier in rond harkt en schoffelt als ze de tijd heeft.

Cultuur is niet een belangrijk deel van haar leven. Bij het begrip cultuur komt musea bezoeken in haar hoofd, dit heeft ze in tijden al niet gedaan omdat het haar niet interesseert. Het laatste grote museum was het Rijksmuseum in Amsterdam, daar is ze geweest toen ze nog heel klein was. Anky heeft meer met amusement zoals tv en uitgaan en radio. De radio staat vaak aan in huize Hofma radio 3FM speelt wel de boventoon. Verder als ze tv kijkt blijft ze vaak hangen bij series en documentaires. De documentaire die indruk op haar heeft achter gelaten ging over het begin van de scheepsbouw in Engeland, ‘ik zapte er langs en bleef toch gefascineerd hangen’. Tot mijn verbazing keek ze niet zoveel naar Discovery en zat National Geographic ook niet echt onder haar duim.

Het leven dat ze leidt is rustig maar interessant voor haar. Het geluk wat van haar gezicht straalt kent geen grenzen en weerspiegelt haar gevoel. Iedereen is gelukkig met wat hij/zij doet of je nou de wereld over reist of dat je je genoegen haalt uit een tripje naar Zoutelande.

Geen opmerkingen: