Welkom!

Dit is onze blog die wij hebben gemaakt naar aanleiding van de opdracht voor trends. Wij moesten onderzoeken wat de trends zijn op het gebied van vrijetijdsbestedingen van 50 plussers.

Anna, Aréle, Bibi, Joost, Katinka, Nikita, Priscilla en Serina

woensdag 16 januari 2008

“Werkloosheid 50-plussers passé”

Hoopopgeleide oudere werknemers zullen binnen nu en maximaal tien jaar niet meer gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt, volgens het CPB en het kennisinstituut Netspar dat is gespecialiseerd in vergrijzingproblematiek. Door de krapte op de arbeidersmarkt als gevolg van de vergrijzing kunnen oudere werknemers niet meer gemist worden op de arbeidersmarkt.

Vooral in de sectoren financiele –en communicatiebranche is de vergrijzing al begonnen. Daardoor komen ook werkloze ouderen weer eerder aan de slag.Volgens Lans Bovenberg, oprichter van Netspar en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER), moet het normaal worden dat ouderen minder verdienen dan hun jongere collega’s (in vaktermen heet dit demotie). Als dat zo blijkt te zijn, is daarmee de basis gelegd voor een lager beloningssysteem voor senioren.
Maar volgens het CPB, Netspar en het CNV zal het nog zeker jaren duren voordat demotie in Nederland gemeengoed is. De algemene verwachting is dat de krapte op de arbeidsmarkt voor die tijd zo nijpend wordt, dat werkgevers ouderen wel in dienst moéten nemen, ook al vinden ze hen te duur.

Dit artikel is voor ons van belang want hoe langer een persoon blijft werken hoe meer contacten/hoe groter zijn netwerk. Mensen leren tot een steeds oudere leeftijd nieuwe mensen kennen. Het is ook bekend dat als mensen werken, ze minder last van eenzaamheid hebben. Iets wat wel veel voorkomt in onze doelgroep, en wat ook een reden is waarom mensen gaan social networken op het internet.

Heidi Zandbergen, Volkskrant Banen (7 november 2006) Werkloosheid 50-plussers passé.
Geraadpleegd op 3 januari ’08 van: http://www.volkskrantbanen.nl/actueel/achtergronden/doorwerken/535628/Werkloosheid-50plussers-pass.html

Geen opmerkingen: