Welkom!

Dit is onze blog die wij hebben gemaakt naar aanleiding van de opdracht voor trends. Wij moesten onderzoeken wat de trends zijn op het gebied van vrijetijdsbestedingen van 50 plussers.

Anna, Aréle, Bibi, Joost, Katinka, Nikita, Priscilla en Serina

vrijdag 18 januari 2008

Interview 1: Joost Westerhof

Naam van interviewer: Joost Westerhof
Naam van geinterviewde: Bertus Gieling
Plaats: Doetinchem
Datum: 4-12-2007
Tijd: 11:00-12:30

Aangenaam Bertus Gieling, met een stevige maar warme handdruk maak ik kennis met een vriendelijk ogende man. Hij laat me plaats nemen op een grote blauwe hoekbank.

Hij is 54 jaar en woont is geboren en getogen in Doetinchem. Hij werkt bij een houtverwerkingsbedrijf in Varsseveld.

Op de vraag wat zijn favoriete vakantiebestemming is antwoord hij, “Spanje”. Hij heeft dit warme land ook een aantal keer vereerd met zijn bezoek toen hij nog jong was. De gedroomde vakantie met zon, zee en veel gezelligheid. Hij onderdam deze reisjes met vrienden en familie wat natuurlijk nog meer gezelligheid met zich meebrengt. In zijn jonge jaren ging hij vaak naar campings in de buurt. Dit is heel typerend voor de buurt waar hij vandaan komt, een kleine volksbuurt in Doetinchem. De hele buurt leefde met elkaar het hele jaar en in de zomer vertrok bijna de hele buurt naar de camping.
Ooit zou hij nog wel een keer naar Thailand willen omdat hij daar goede verhalen over heeft gehoord maar hij weet niet of hij dat alleen gaat doen of met een groep, dit laat hij aan de toekomst over. Natuurlijk moet hij hiervoor in het vliegtuig, daarin heeft hij nog nooit gezeten. De tripjes naar Spanje gebeurden altijd met de bus omdat dat goedkoper was. En de reisjes naar de camping gebeurde altijd op de fiets of met de auto.

Hij sport de laatste tijd veel. Dit komt omdat hij een maagverkleining is ondergaan, ‘het was echt nodig’ vertelt hij met een beetje schaamte. De dokter raadde het hem aan om te doen omdat hij te dik werd en zijn gezondheid en lichaam veel gevaar liepen hierdoor. Nadat hij deze operatie heeft ondergaan is hij veel kilo’s afgevallen. Ook doormiddel van sporten. Hij heeft een speciaal programma waar hij zich aan houdt. De apparaten die hij hiervoor gebruikt heeft hij speciaal aangeschaft omdat hij vaak op verschillende tijden moet werken. Daarom sport hij liever thuis zodat hij dat kan doen wanneer hij wil. Terwijl hij zijn sportapparatuur laat zien zie ik ook een biljarttafel staan, ‘dit doe ik ook soms’. De prijzen die aan de wand prijken, doen mij vermoeden dat hij het nog wel iets vaker doet dan soms. Hij vertelt me dat hij vroeger een fanatiek biljarter was, maar dat hij de laatste tijd het nog als een recreatieve bezigheid doet, ‘gezellig met wat vrienden een biertje drinken en een keutje leggen’. Ook fietst hij wel eens in de omgeving rond, “de achterhoek is een mooi gebied om in rond te fietsen, ik verbaas me iedere keer over de natuurlijke schoonheid van het gebied”.
Het biljarten is een van de voornaamste sociale contacten buiten het werk en de buurt waar hij in woont dan. Hij onderhoudt ze vooral doormiddel van veel bij mensen langs gaan om een bakkie te doen. De zomer is bij uitstek geschikt voor dat soort surprise bezoekjes. Hij vertelt vol enthousiasme over spontane feestjes die zijn ontstaan omdat buren even bij elkaar langs gingen. Binnen de kortste keren stonden er mensen te barbecuen en ging het feestje door tot in de vroege uurtjes. Maar in de winter die nou weer is ingetreden blijft hij automatisch sneller binnen zitten, “je gaat toch niet zo snel de straat op als het zo koud is als de laatste paar dagen.”. Hij gebruikt niet zo veel de telefoon als medium, “natuurlijk verstuur ik wel eens smsjes en ontvang ik ze ook maar ik heb toch liever het persoonlijke contact”. Sinds kort is hij zich ook een beetje gaan verdiepen in msn en de profielsites. Hij is nog niet helemaal thuis in het hele internet, maar hij vind het leuk om rond te surfen en dat je muziek en films kunt downloaden, “de wereld wordt zo wel héél klein”.
Hij gebruikt het internet ook voor zijn amusement, vooral veel films en muziek heeft hij gedownload, het feit dat het eigenlijk illegaal is heeft geen invloed op hem, “vroeger had ik ook kasten vol met cassettebandjes die ik weer van vriendjes overnam”. Ook is hij een vervent film kijker. In de tijd van de videobanden huurde hij tientallen video’s per maand, “dit is veel goedkoper” daarnaast kijkt hij veel tv als eerste wat in hem opkomt bij tv is de hitserie The Soprano’s, hiervan heeft hij de dvdboxen dan wel gekocht, “als je echt ergens fan van bent moet je ze wel steunen natuurlijk”.

Verder heeft hij niet zo veel met cultuur, hij bezoekt zelden tot nooit museums, vroeger toen hij nog klein was heeft hij wel eens een museum bezocht met school.
Het goede leven wat hij leidt maakt hem een vrolijk persoon, hij ziet wel wat de dag hem brengt. Hij doet zijn werk en doet verder waar hij zin in heeft, hij is aan niemand gebonden, “en dat wil ik graag zo even houden”.

Geen opmerkingen: