Welkom!

Dit is onze blog die wij hebben gemaakt naar aanleiding van de opdracht voor trends. Wij moesten onderzoeken wat de trends zijn op het gebied van vrijetijdsbestedingen van 50 plussers.

Anna, Aréle, Bibi, Joost, Katinka, Nikita, Priscilla en Serina

woensdag 16 januari 2008

Drinkende ouderen probleem voor tehuis

Het is een steeds groter probleem, alcoholmisbruik bij ouderen neemt toe. Ouderen die teveel drinken kunnen voor de nodige commotie zorgen. Soms leidt dit zelfs tot fysiek of verbaal geweld. De combinatie drank en medicijnen kan bovendien tot gevaarlijke situaties leiden. Ouderen kunnen sowieso minder goed tegen alcohol omdat ze minder lichaamsvocht hebben.

In tien jaar is in Nederland het aantal 55-plussers dat hulp vraagt voor een alcoholprobleem met 68% gestegen. Het drankmisbruik neemt bij ouderen veel sneller toe dan bij jongeren, maar in de pers is vooral aandacht voor de jeugd.

Redenen voor ouderen om aan de drank te gaan is omdat ze nogal wat voor de kiezen krijgen. Bijvoorbeeld het wegvallen van hun werk, een slechte gezondheid of het overlijden van dierbaren. Verder zijn de nieuwe ouderen meer gewent aan drank dan de vorige generatie. Ze zijn opgegroeid met welvaart, veel vrije tijd en het idee dat bij elke gezellige gelegenheid een borrel hoort. Verder is opvallen dat ouderen in tehuizen gemiddeld meer alcohol drinken dan zelfstandig wonende ouderen.

Artikel is relevant omdat het laat zien hoe de generatie van ouderen zich ontwikkelen. Er is een duidelijk verschil met de vorige generatie. De ouderen gedragen zich niet meer naar hun leeftijd. Daardoor kun je bijna zeggen dat alcohol drinken een vrijetijdsbesteding van hun geworden is.

W. de Cort, Het Parool (10 mei 2006) Drinkende ouderen probleem voor tehuis.
Geraadpleegd op 5 januari ’08 van: http://archief.parool.nl/artikel?text=ouderen%20%20vrije%20tijd&SORT=presence&ED=ola&PRD=2y&SEC=%2A&FDOC=3

Geen opmerkingen: