Welkom!

Dit is onze blog die wij hebben gemaakt naar aanleiding van de opdracht voor trends. Wij moesten onderzoeken wat de trends zijn op het gebied van vrijetijdsbestedingen van 50 plussers.

Anna, Aréle, Bibi, Joost, Katinka, Nikita, Priscilla en Serina

vrijdag 18 januari 2008

Interview 2: Katinka Eelman

Interview II Abelia Gieles- Bovenhof
Door Katinka Eelman

Mijn tweede interview is met de 51-jarige Abelia Gieles. Zij woont ook haar hele leven al op Texel maar is half Fries, daar komen haar ouders vandaan. Ze werkt op het moment niet meer, maar verhuurd wel de vier appartementen die bij het huis horen. Verder doet ze verschillende soorten vrijwilligerswerk, zo staat ze om de twee weken een dagje in de Wereldwinkel.

Haar favoriete vakantiebestemming is Groot-Brittannië, ze is dan ook al in de diverse delen van het land geweest: Schotland, Cornwall, Engeland en Walles. Ze is afgelopen zomer naar Ierland geweest, maar ze zijn niet naar Noord- Ierland geweest, de situatie is daar op het moment veilig maar het blijft een beetje riskant vinden ze. Er zijn nog veel bestemmingen waar ze graag nog een keer heen zou willen, ze vindt het ook jammer dat ze niet vaker de tijd heeft om weg te gaan. Ze verhuren appartementen op Texel, daardoor moeten ze wel vaak thuis zijn, en kunnen ze moeilijk weg in het hoogseizoen. Maar de Malediven is één van die plekken waar ze nog graag een keer naar toe zou willen. Ze houdt net als haar man, van actieve culturele vakanties, gaan ook veel wandelen op vakanties. Via het internet zoekt ze vooral veel informatie op en vraagt brochures aan, maar het boeken zelf gaat meestal toch nog via het reisbureau. Hun vervoersmiddel is bijna altijd de auto, gecombineerd met boot of vliegtuig. Vliegen vindt ze dan ook de leukste manier van reizen, “Het is jammer dat het zo duur is, anders is het iets wat ik veel meer zou doen.”.

Aan sport doet ze niet echt, behalve fietsen en lopen. Ze heeft wel wekelijks fysiotherapie, “Maar omdat nou sport te noemen.”. Ze zou wel graag iets meer aan sport willen doen, puur om haar conditie te verbeteren, maar ze ziet dit niet zo snel gebeuren omdat het toch veel tijd in beslag neemt. Een andere reden om meer te gaan sporten zou zijn om iets samen met vriendinnen te doen. Ze probeert wel minimaal een half uur per dag te bewegen, de aanbevolen hoeveelheid. Onder recreatie verstaat ze:“Recreatie vind ik tijd voor ontspanning, tijd voor jezelf”.

Dezelfde vraag vroeg ik haar bij de term cultuur, “Cultuur is iets wat mensen voortbrengen en doorgeven, en dan vooral op het gebied van kunst”. Culture uitstapjes doet ze graag, ze gaat vaak naar tentoonstellingen, musea en theater. Deze uitstapjes doet ze vooral met haar dochters, meestal gaat ze daar een dagje voor naar Amsterdam, en blijft dan slapen bij 1 van haar dochters. Zo’n uitstapje probeert ze wel één keer per maand te doen, ze heeft dan ook een museumjaarkaart. Onder amusement verstaat ze: ”Dingen waarmee je je vermaakt, dingen die je graag doet in je vrije tijd”. Voor haar zijn dit uitstapjes met de Tuinclub waar ze lid van is. Om de zoveel tijd gaan ze ergens in Nederland andere bijzondere tuinen kijken, en naar fairs of iets dergelijks. De reden dat ze dit doet ik puur uit gezelligheid en dat ze het leuk vindt. “Door dingen zoals dit hou je contact, iedereen heeft het altijd zo druk, op deze manier spreek je elkaar nog eens”.

Sociale contacten onderhoudt ze via diverse mediums, met familie belt en e-mailt ze. Af en toe stuurt ze nog kaartjes, als er bijzondere dingen zijn. Maar ze communiceert vooral en het liefst mondeling, “Dit is toch de leukste en natuurlijkste manier”. Al is het helaas niet bij iedereen mogelijk, als mensen nou eenmaal ver weg wonen. Hoe vaak ze belt/e-mailt, en met vriendinnen afspreekt, is erg verschillend. Het hangt erg van de maand af, net hoeveel tijd iedereen heeft. Maar over het algemeen is het wel iets wat ze wekelijks doet. Het is dan ook wel redelijk belangrijk voor haar, “Ik vind het belangrijk om contact met iedereen te houden, het is fijn om te weten of het goed gaat met iedereen”. We praten er dan ook nog even verder over, en ik vraag haar dan of ze ook nog hobby’s heeft. Deze heeft ze ook, vooral tuinieren is haar grote passie, verder houdt ze erg van lekker koken en eten. Ze houdt er ook van om op zondag met haar man te wandelen of te fietsen.

Het gesprek raakt teneinde, de tijd gaat ook snel en we zijn al bijna anderhalf uur verder. Het is alweer bijna etenstijd, ik dank haar hartelijk voor het gesprek. Ze vond het erg leuk en is benieuwd naar het resultaat. Want wie wil niet weten wat hij/zij doet over dertig jaar?

Conclusie
Abelia krijgt gemakkelijk haar week rond, doordeweeks bezig met haar appartementenverhuur en ondertussen ook nog dingen in het huishouden. Verder doet ze naast dit ook nog vrijwilligerswerk, voor o.a de Wereldwinkel, waar ze om de twee weken een ochtendje staat. Ze zou graag weer willen reizen in de toekomst, vooral met het vliegtuig vindt ze fijn. Verder werkt zer erg graag in de trein. Ze vindt dat kinderen haar jong houden, zo doet ze nu ook aan e-mailen omdat haar kinderen haar dat geleerd hebben. Verder heeft ze enkele jaren geleden zelf ook een computercursus gedaan. Ze houdt graag dingen bij, en leest daarom ook veel. Ze vindt het belangrijk om de aansluiting met de jeugd niet te missen, ze wil graag zolang mogelijk “hip”blijven.

Geen opmerkingen: